Ηλεκτρομηχανές E69

Posted by kosser 09/05/2017 0 Comment(s)

Οι ηλεκτρομηχανές της κλάσης Ε69 αποτελούν από μόνες τους την ζωντανή ιστορία της ηλεκτρομηχανοκίνησης στους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους. 

Το HMC προτείνει...
HMC recommends ...
View this email in your browser

Από την Καταρίνα στην ... Αδολφίνα! 
Το πρωί τουρίστρια ... το βράδυ εργάτρια 

 

Οι ηλεκτρομηχανές της κλάσης Ε69 αποτελούν από μόνες τους την ζωντανή ιστορία της ηλεκτρομηχανοκίνησης στους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους.  Τα 5 μοντέλα της Ε69 που κατασκευάστηκαν από το 1905 έως και το 1930, περικλείουν όλη την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης στους σιδηρόδρομους της Γερμανίας από τις αρχές του αιώνα έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οπότε και αποσύρθηκε και η τελευταία.  Ωστόσο και οι 5 μηχανές διασώζονται, είτε ως μουσειακές είτε ως λειτουργικές μονάδες για εκτέλεση εκδρομικών δρομολογίων.  Τα ονόματά τους από χαριτωμένα έως ... τρομακτικά!  KatharinePaulineHermineJohanna και τελευταία Adolfine!
Οι μηχανές κατασκευάστηκαν από την εταιρεία LAG με έδρα το Μόναχο.  Η εταιρεία ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως θυγατρική της Krauss και της Lechner & Krüzner μίας εταιρείας που συνέστησε ο εκ των αρχιμηχανικών της Krauss Theodor Lechner.  Σκοπός της εταιρείας ήταν η κατασκευή και επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου στις περιοχές εκείνες που υπήρχε έντονο τουριστικό ενδιαφέρον ή άλλο οικονομικό ενδιαφέρον σχετιζόμενο με την εξόρυξη πρώτων υλών, τη βιομηχανία, τη δασική εκμετάλλευση κλπ.  Η LAG χρησιμοποίησε στο μεταφορικό δίκτυο που κατασκεύασε, μια ποικιλία μεταφορικών μέσων που περιελάμβανε ατμομηχανές και ηλεκτρομηχανές, ατμόπλοια, οδοντωντό σιδηρόδρομο, σιδηρόδρομο μικρού εύρους και κανονικού εύρους και τέλος φορτηγά αυτοκίνητα.  Οι ετερόκλητοι συνδυασμοί μεταφορικών μέσων γρήγορα επεκτάθηκαν και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ουγγαρία όπου η LAG κατασκεύασε και διαχειριζόταν περίπου 700 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου.  Γρήγορα η εταιρεία περιήλθε σε δυσχέρειες λόγω της οικονομικής κρίσης του μεσοπολέμου και το 1938 εθνικοποιήθηκε και όλη η περιουσία της, συμπεριλαμβανομένων και των εμβληματικών ηλεκτρομηχανών Ε69, περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Κράτους.
Η Ε69 υπήρξε η πρώτη ηλεκτρομηχανή στη Γερμανία που λειτούργησε με
μονοφασικό ηλεκτρικό ρεύμα τάσης 5,5 kV και συχνότητας 16 Hz
.  Λόγω της αύξησης των αναγκών ισχύος η Ε69-05 (Αδολφίνα) μετασκευάστηκε το 1954 για λειτουργία σε τριφασικό 15 kV/50 Hz και κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα στο δίκτυο των Γερμανικών Σιδηροδρόμων ως κινητή μουσειακή μονάδα.  Μάλιστα οι τυχερές και οι τυχεροί του HMC που θα ταξιδέψουν τον Σεπτέμβριο στο Goppingen για τη Διεθνή Έκθεση Τρενομοντελισμού και τις Ημέρες Marklin θα έχουν την ευκαιρία να τη δουν από κοντά και να την περιεργαστούν αφού θα βρίσκεται στο Σ.Σ της πόλης συμμετέχοντας στους εορτασμούς.

Η ηλεκτρομηχανή Ε69 σε λήψεις διαφόρων εποχών και ο Σταθμός του Oberammergau που για πολλά χρόνια αποτέλεσε το "ορμητήριο" της Ε69 στα ονειρικά τοπία των Βαυαρικών Άλπεων όπου εκτελούσε για πολλά χρόνια δρομολόγια μεταφοράς επιβατικών, τουριστικών και εμπορευματικών συρμών! 
Η Ε69 σε σύγχρονες εφαρμογές της, επικεφαλής επιβατικών/ εκδρομικών συρμών
Οι ιστορικές Ε69 μαζί με άλλες ιστορικές μηχανές σε ένα μοναδικό βίντεο του 1978 στο Murnau της Βαυαρίας

Class E69 Electric Locomotive
ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 2017 


Gauge: H0    Era: II  
 

 

Prototype:
Εlectric locomotive class E69 as she was built in 1930 in the most powerful version of class E69 ever made.   
 
Model: 
* AC model
 * Completely new design
* Digital decoder
* Five-pole motor with flywheel
* All 2 axles powered,
* Warm white and red LED lights
* Interior lighting of the driver's cabin
* True to the original sound version with many switchable sound functions
** Buffer condensator. Loc keeps running on dirty spots

 

FL390072 Έκδοση AC(Marklin) με ήχο
HMC Price 309,99€
Preorder till 31/5 259,99€

FL430072 Έκδοση DC/DCC με ήχο
HMC Price 309,99€
Preorder till 31/5 259,99€

FL430002 Έκδοση αναλογική έτοιμη για ψηφιακό decoder
HMC Price 219,99€
Preorder till 31/5  179,99€

 
Σε αυτό το βίντεο παρουσιάζεται λεπτομερώς η νέα κατασκευή της Ε69 από την Fleischmann για εκδόσεις AC (Marklin), DC αναλογική και DC ψηφιακή (DCC).  Παρατηρήστε την ικανότητα της μηχανής να υπερβαίνει ακόμη και τμήματα γραμμής που έχει διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία με ρεύμα!

Class 169 Electric Locomotive
ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 2017 


Gauge: H0    Era: IV  
 


Prototype:
Εlectric locomotive class 169 05-6 as she was painted in the seventies.  
 
Model: 
* AC model
 * Completely new design
* Digital decoder
* Five-pole motor with flywheel
* All 2 axles powered,
* Warm white and red LED lights
* Interior lighting of the driver's cabin
* True to the original sound version with many switchable sound functions
* Buffer condensator. Loc keeps running on dirty spots