Τα φετινά Χριστούγεννα το HMC σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τη δική σας φάτνη για το Χριστουγεννιάτικο δένδρο σας.

Posted by hmcadmin 25/11/2019 0 Comment(s)

Τα φετινά Χριστούγεννα το HMC σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τη δική σας φάτνη για το Χριστουγεννιάτικο δένδρο σας.

Σεμινάριo Κατασκευής Φάτνης!

Τα φετινά Χριστούγεννα το HMC σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τη δική σας φάτνη για το Χριστουγεννιάτικο δένδρο σας.

Δημιουργήστε μία Χριστουγεννιάτικη φάτνη όπως κατασκευάζεται στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Νάπολη. Υπεύθυνη για το σεμινάριο είναι η Tina Spinelli, η οποία γεννήθηκε και έζησε στη Νάπολη και ασχολείται πολλά χρόνια με την παραδοσιακή  δημιουργία της Ναπολιτάνικης φάτνης. 

Η ναπολιτάνικη φάτνη αποτελεί μια αναπαράσταση της γέννησης του Ιησού που κατά παράδοση διαδραματίζεται στη Νάπολη του 18ου αιώνα.

Η ναπολιτάνικη τεχνική κατασκευής φατνών διατηρήθηκε αναλλοίωτη στους αιώνες μέχρι σήμερα, αποτελώντας κομμάτι των πιο σταθερών και τηρούμενων χριστουγεννιάτικων παραδόσεων της πόλης. 
Οι τυπικοί χαρακτήρες της ναπολιτάνικης φάτνης

Μπενίνο ή Μπενίτο: στη ναπολιτάνικη παράδοση πρόκειται για τη μορφή εκείνη που ονειρεύεται τη φάτνη και αλίμονο σε όποιον θα τον ξυπνούσε: η φάτνη θα εξαφανιζόταν. 

Ο οινοπώλης / Cicci Bacco: πρόκειται για τη μορφή που οδηγεί ένα κάρο που σέρνουν ένα ή δύο βόδια ή αναπαρίσταται μπροστά σε ένα κελάρι με ένα φλασκί στο χέρι και ανακαλεί την αρχαία παγανιστική θεότητα του κρασιού. Σε χριστιανικό περιβάλλον, πλέον, παραπέμπει στα δώρα της Θείας Ευχαριστίας, τον άρτο και τον οίνο.

Ο ψαράς: συμβολίζει τον ψαρά των ψυχών.

Οι δυο φίλοι: ο θείος Vicienzo και ο θείος Pascale αποτελούν την προσωποποίηση της Αποκριάς και του Θανάτου.

Ο καλόγερος: αποτελεί το σύμβολο της ένωσης μεταξύ ιερού και βέβηλου που λαμβάνει χώρα στη ναπολιτάνικη φάτνη.

Η τσιγγάνα: μια κοπέλα με σκισμένα αλλά φανταχτερά ρούχα στην οποία αποδίδεται είτε ο συμβολισμός του θείου δράματος γιατί φέρεται να κουβαλάει ένα καλάθι με μεταλλικά εργαλεία, είτε εκείνος της μητρότητας όταν εμφανίζεται με ένα μωρό στην αγκαλιά. 

Στεφανία: μια νεαρή παρθένα η οποία περπάτησε μέχρι τη φάτνη για να προσκυνήσει τον Σωτήρα. 

Η πόρνη: το κατεξοχήν ερωτικό σύμβολο που αντιπαρατίθεται στην αγνότητα της Παρθένου.

Οι τρεις Μάγοι: οι τρεις σοφοί βασιλείς και ιερείς που ξεκίνησαν από την Ανατολή ακολουθώντας το άστρο της Βηθλεέμ για να προσκυνήσουν τον Χριστό. Αρχικά παρουσιάζονταν ως αναβάτες σε τρία διαφορετικά ζώα, ένα άλογο, μια καμήλα και έναν ελέφαντα συμβολίζοντας αντίστοιχα την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία και έφεραν μαζί τα δώρα τους που ήταν χρυσός, θυμίαμα και μύρο. 

Οι Πωλητές: πρόκειται για αναπαραστάσεις των πωλητών των διαφόρων προϊόντων που πωλούνταν κατά τη διάρκεια του έτους στη Νάπολη. 
Οι χώροι αναπαράστασης

Η αγορά: Παρουσιάζει τις ποικίλες εμπορικές δραστηριότητες.

Η γέφυρα: Η γέφυρα: σύμβολο της διέλευσης και συνδέεται με τη μαγεία, αντιπροσωπεύοντας το πέρασμα ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και των νεκρών. 

Στο φούρνο: σαφής αναφορά στο χριστιανικό δόγμα και στη Θεία Ευχαριστία.

Η εκκλησία και ο σταυρός: αποτελούν έναν αναχρονισμό του 18ου αι.

Η ταβέρνα: παραπέμπει αρχικά στους κινδύνους του ταξιδιού και συμβολίζει την κακία του κόσμου εξαιτίας της άρνησης φιλοξενίας της Αγίας Οικογένειας.

Το ποτάμι: συνδέεται με το θάνατο και τη θεϊκή γέννηση. 

Το πηγάδι: σημείο σύνδεσης του κόσμου με τα υπόγεια ύδατα. 

Το σεμινάριo διεξάγεται την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου από 10:00-15:00.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 90€/συμμετέχοντα και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται:

 Τo κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της φάτνης κάθε συμμετέχοντα (πλαίσιο κενού διοραμάτος. γυψοειδή, χρώματα, κόλλες, πρασινάδες, θάμνοι, τοίχος, φιγούρες και διακοσμητικά υλικά)

-  Η χρήση των αναγκαίων εργαλείων/συσκευών για κάθε συμμετέχοντα όπως πιστόλι θερμοκόλλησης με ράβδους κόλλας, σπάτουλα, κύπελλο γύψου, κοπίδι, μέτρο, λαβίδα πινέλλα, ψαλίδι κλπ.

-   Καφέ, τσάι, χυμοί, για τα διαλείμματα 
 
ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ!  Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής πατώντας στο κουμπί παραπάνω ή στείλτε email στο info@marklin.gr ή επικοινωνήστε τηλεφωνικώς στο 211 012 1992 ή 22950 26690.

Η τιμή για τα μέλη των Φίλων Märklin Ελλάδος είναι 80 ευρώ.
Προσθεσμία τελευταίας δήλωσης συμμετοχής: Σάββατο 7 Δεκεμβρίου.
Loading...