Σιδηροδρομική Εκδρομή στα Μετέωρα

Posted by hmcadmin 01/09/2019 0 Comment(s)

Οι Φίλοι Märklin Ελλάδος διοργανώνουν φθινοπωρινή εκδρομή στα Μετέωρα με το τρένο.  Διαβάστε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή...

Εκδηλώσεις...Εκδρομές...Σεμινάρια...
View this email in your browser

ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ
Φθινοπωρινή Εκδρομή HMC 
 

Νέες Ημερομηνίες Παρασκευή 15 έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΟΥ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ HMC ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ RAFTING.

Το HMC οργανώνει ακόμη μια εκδρομή ελληνικού σιδηροδρομικού ενδιαφέροντος αυτή τη φορά σε ένα έως σήμερα ανεξιχνίαστο πεδίο, τους θεσσαλικούς σιδηρόδρομους.  Ίσως λίγοι γνωρίζουν ότι οι Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι αποτέλεσαν από τους πρώτους σιδηρόδρομους στην Ελλάδα, με έτος κατασκευής της γραμμής Παλαιοφάρσαλου-Καλαμπάκας ήδη από το 1886! 

Η Σιδηροδρομική Γραμμή Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας είναι ελληνική σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την περιοχή του Σταυρού Λάρισας με την Καλαμπάκα και άλλες πόλεις της Θεσσαλίας. Είναι η πιο σημαντική σιδηροδρομική γραμμή της Θεσσαλίας.  Ο νότιος τερματικός της γραμμής Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός Παλαιοφαρσάλου στο Σταυρό Λάρισας. Χωρίζεται από τη γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης και ακολουθεί μια διακλάδωση μήκους περίπου 80 χιλιομέτρων. Περνάει από την Καρδίτσα, συνεχίζει στα Τρίκαλα και προχωράει βόρεια-βορειοδυτικά και καταλήγει στην Καλαμπάκα.  Η γραμμή Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας εγκαινιάστηκε στις 16 Ιουνίου 1886, ως τμήμα των Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας, με μετρικό εύρος ενώ η διαδρομή του ίδια με τη σημερινή, αλλά με περισσότερες στάσεις. Το 2001, ελήφθη η απόφαση ώστε η γραμμή Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας να μετατραπεί σε γραμμή κανονικού εύρους, για να διευκολυνθεί η ανταπόκρισή της στο σταθμό Παλαιοφαρσάλου με τη γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης.  Έχει ληφθεί απόφαση από τoν ΟΣΕ για να γίνει η γραμμή διπλή και ηλεκτροκίνητη και να εγκατασταθεί σύγχρονο σύστημα τηλεδιοίκησης - σηματοδότησης. Με το έργο να έχει δημοπρατηθεί, το 2022 ο χρόνος διαδρομής Αθήνας - Καλαμπάκας, θα περιοριστεί στις 2 ώρες και 50 λεπτά, Αθήνα - Καρδίτσα 2 ώρες και Αθήνα - Τρίκαλα 2.30' με 2 ώρες και 40 λεπτά. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου υπάρχει σχεδιασμός της ΕΡΓΟΣΕ για επεκτάσεις της γραμμής, από Καλαμπάκα προς ΓρεβενάΣιάτιστα και Koζάνη σε πρώτο στάδιο (ανατολική επέκταση) και προς Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα σε δεύτερο στάδιο (δυτική επέκταση στα πλαίσια της Σιδηροδρομικής Εγνατίας)

  • Ανατολική: Καλαμπάκα - Γρεβενά - Σιάτιστα - Κοζάνη - Παναγία Σουμελά Βερμίου - Βέροια
  • Δυτική: Καλαμπάκα - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα (διάρκεια έργου από την ολοκλήρωση της μελέτης: 5 χρόνια) Οι σταθμοί της επέκτασης θα είναι: Καλαμπάκα - Μαλακάσι - Ανθοχώρι - Ιωάννινα - Καστρίτσα - Άγιος Νικόλαος - Κρυσταλλοπηγή - Ηγουμενίτσα

Οι Φίλοι Märklin Ελλάδος θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια έως σήμερα λιγότερο ή περισσότερο ξεχασμένη σιδηροδρομική διαδρομή και θα αποκομίσουν μοναδικές εμπειρίες από την επαφή με τη φύση της Θεσσαλίας και τους μοναδικούς θησαυρούς που κρύβει η πολιτιστική της κληρονομιά.

Θα ξεκινήσουμε την Παρασκευή  15 Νοεμβρίου στις 7.20 π.μ. από το Σταθμό Λαρίσης με το τρένο InterCity και επικεφαλής δηζελάμαξα Adtranz ή λίγο αργότερα από το Σ.Σ.Αφιδνών για όσους θέλουν να επιβιβασθούν εκεί, και διασχίζοντας τη Στερεά Ελλάδα μέχρι τη Θεσσαλία θα περάσουμε από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και θα φτάσουμε γύρω στις 11:30 π.μ. στην Καλαμπάκα.  Θα μεταφερθούμε στο υπέροχο ξενοδοχείο 4* με θέα τα Μετέωρα, όπου θα καταλύσουμε, για να κάνουμε check in  και στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε με πούλμαν τις εντυπωσιακές μονές των Μετεώρων και να ζήσουμε τη μοναδική, σχεδόν απόκοσμη, εμπειρία που επιφυλάσσουν στον επισκέπτη τους. 

Άποψη του Ξενοδοχείου ΜΕΤΕΩΡΑ 4* 
Rafting στον Ασπροπόταμο στο ορεινό τοπίο της Πίνδου
Ο Πύργος Μαντάνια αποτελεί το σημείο εκκίνησης της διαδρομής μας για rafting και είναι από μόνος του σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής κατασκευασμένος με τεχνοτροπία πετροκτισίματος που χρονολογείται από το 1700!.
Την επομένη Σάββατο 16 Νοεμβρίου θα πάμε για rafting στην Πίνδο!  Στις 8.30 π.μ. θα αναχωρήσουμε με πούλμαν για τον Ασπροπόταμο και εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μια από τις ωραιότερες διαδρομές σε ποτάμι στην Ελλάδα.  Η διαδρομή είναι επιπέδου δυσκολίας 2 έως 3 που σημαίνει ότι, για όσους πραγματοποίησαν τη διαδρομή στο Λούσιο πρόπερυσι, είναι αντίστοιχης δυσκολίας και ίσως λίγο πιο δύσκολη (ο Ασπροπόταμος είναι πιο ορεινό ποτάμι σε σχέση με τον Λούσιο και έχει πιο γρήγορα περάσματα).  Απαραίτητη προϋπόθεση οι συμμετέχοντες να είναι άνω των 14 ετών, να έχουν καλή υγεία και να γνωρίζουν κολύμπι.  

Για τους λιγότερο τολμηρούς που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο rafting εναλλακτικά θα μπορέσουν να κάνουν στάση για καφέ στον Πύργο Μαντάνια και στη συνέχεια θα μεταβούν με πούλμαν στο Περτούλι.  Εκεί θα μπορέσουν να κάνουν μια βόλτα στο υπέροχο ορεινό χωριό που είναι ένας από τους διασημότερους και ομορφότερους χειμερινούς προορισμούς.  Εν συνεχεία θα πάμε για φαγητό στο παραδοσιακό εστιατόριο La Corno στην Κρανιά, Καλαμπάκας για να απολαύσουμε τα μοναδικά παραδοσιακά εδέσματα και το τσίπουρο και το κρασί της περιοχής.

Ακολούθως θα επιστρέψουμε για ξεκούραση στο ξενοδοχείο μας στην Καλαμπάκα.  Το βράδυ θα έχουμε την ευκαιρία να χαλαρώσουμε στους υπέροχους χώρους του ξενοδοχείου μας ή για τους ακούραστους να πάμε για μεζέ και ποτό στην κοντινή πόλη των Τρικάλων.  Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου το πρωί, αφού πάρουμε πρωινό, θα αναχωρήσουμε σιδηροδρομικώς για την πόλη των Τρικάλων όπου θα ξεναγηθούμε στο σιδηροδρομικό σταθμό και στη συνέχεια θα περπατήσουμε στις όμορφες γειτονιές της πόλης, στις όχθες του Λιθαίου ποταμού, στο ρολόι και το κάστρο και στους πεζόδρομους με τα αναρίθμητα μεζεδοπωλεία και το πολύ καλό φαγητό.  Η πόλη των Τρικάλων συγκαταλέγεται πλέον στις πιο "έξυπνες" και καινοτόμες πόλεις της Ευρώπης, έχοντας υιοθετήσει και εφαρμόσει πρωτοποριακές τεχνολογίες στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.  Έτσι μεταξύ πολλών άλλων η πόλη έχει αναδείξει σε σήμα κατατεθέν το υπέροχο ποτάμι της και έχει διαμορφώσει παράλληλα σε αυτό ποδηλατοδρόμους και περιπατητικές διαδρομές που μπορούν να απολαύσουν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες.  Θα περπατήσουμε λοιπόν, θα κάνουμε ποδήλατο (τα ποδήλατα άλλωστε είναι διαθέσιμα σε πολλά σημεία μέσα στην πόλη) και θα κάνουμε στάση για φαγητό σε ένα από τα πολλά μεζεδοπωλεία της πόλης και γευτούμε γνήσιο θεσσαλικό τσίπουρο , θα επιβιβαστούμε στο τρένο της επιστροφής στις 17.15 με άφιξη στην Αθήνα στις 21.25
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών και το Μουσείο Παιδείας αποτελ