Vectron OSE on MM

Posted by kosser 22/11/2018 0 Comment(s)

Η Vectron ΟΣΕ ξανά στο προσκήνιο.  Η μηχανή φιλοξενείται σε ειδικό αφιέρωμα του Märklin Magazine στο τεύχος 05/2018 που κυκλοφορεί. 

Το HMC προτείνει...
HMC recommends...
View this email in your browser
 

H Vectron-ΟΣΕ ξανά στο προσκήνιο!

Αφιέρωμα του Märklin Magazine στην μηχανή που απέκτησε cult status για τους συλλέκτες Märklin!

H πρώτη ηλεκτρομηχανή της Märklin για την Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο.  Με ένα ολοσέλιδο αφιέρωμά του το Märklin Magazine στο τελευταίο τεύχος που κυκλοφορεί (Νο. 5/2018 Οκτώβριος-Νοέμβριος) παρουσιάζει την πρώτη των πρώτων ηλεκτρομηχανή της Märklin για την Ελλάδα.
To αφιέρωμα παρουσιάζεται στη γερμανική έκδοση του Μärklin Magazine και το HMC σας το παρουσιάζει σε μετάφραση παρακάτω.  
Και μην ξεχνάτε ότι οι Vectron μπορούν να συνδυαστούν σε κίνηση 4x4.  Και στο σιδηρόδρομο η μετάδοση της κίνησης σε περισσότερους του ενός άξονες, επιτρέπει μεγαλύτερες ελκτικές αποδόσεις έτσι ώστε και τα πιο βαριά εμπορευματικά τρένα να μπορούν να κινούνται απρόσκοπτα ακόμη και σε σημεία του δικτύου με αυξημένες κλίσεις.
Για τους "μερακλήδες της κίνησης σε 4 άξονες" το HMC δίνει τώρα την ευκαιρία να αποκτήσουν δύο συλλεκτικές Vectron ΟΣΕ 36190.001 και 36190.002 για αναπαράσταση κίνησης 4x4 και για θηριώδη ελκτική δύναμη ώστε να μπορούν να έλξουν πολλά πολλά εμπορευματικά βαγόνια.
Η δυνατότητα διπλής έλξης δίνεται σε όλα τα συστήματα ελέγχου της Märklin ακόμη και στο ψηφιακό σύστημα 6021 (Control Unit).  Αρκεί να θέσουμε τη διεύθυνση και των δύο μηχανών στο πρωτόκολλο Motorola (MM2) στην ίδια ψηφιακή διεύθυνση (π.χ. 10).  Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθούμε και για την επίτευξη διπλής έλξης στο Mobile Station 2 (εκεί ωστόσο χρειάζεται προηγουμένως να απενεργοποιήσουμε το πρωτόκολλο mfx για να μην αναγνωριστούν οι μηχανές ως mfx αλλά με το πρωτόκολλο ΜΜ2).  Η πιο εύκολη διαδικασία διπλής έλξης επιτυγχάνεται βεβαίως με την κονσόλα Central Station 2 ή Central Station 3 όπου απλά επιλέγουμε εισαγωγή νέας μηχανής> create MU (multiple unit) set και επιλέγουμε στη συνέχεια τις μηχανές εκείνες που θα συναποτελέσουν την διπλή ή την πολλαπλή έλξη.  Με αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε εντολή δίνουμε εισακούγεται και από τις δύο μηχανές και αυτές ανταποκρίνονται συγχρόνως αναπαριστώντας πιστά τη διπλή έλξη όπως και στο πρωτότυπο.
H ελκτική δύναμη της Vectron με βάση τις δοκιμές έλξεως σε συνδέσμους τρενομοντελιστών της Γερμανίας επαρκεί για την έλξη 8-10 εμπορευματικών βαγονιών σε επίπεδη επιφάνεια.  Με μια διάταξη 4x4 γίνεται δυνατός ο διπλασιασμός της δύναμης έλξεως ώστε να μπορεί να σύρει μέχρι και 16-20 εμπορευματικά βαγόνια με διπλά φορεία.  
Η Vectron-ΟΣΕ σύντομα θα περάσει στο πάνθεον των μηχανών της Märklin και σίγουρα όσοι σπεύσουν να την αποκτήσουν - όσο ακόμη υπάρχει στην αγορά- επενδύουν σε ένα μοναδικό και άκρως συλλεκτικό κομμάτι τρενομοντελιστικής ιστορίας που έγραψε το HMC σε συνεργασία με την Märklin. 

To ολοσέλιδο αφιέρωμα του ΜΜ στην Vectron ΟΣΕ.  Ακολουθεί η μετάφραση του γερμανικού κειμένου.
Ελληνική Σπεσιαλιτέ!
Με ένα συλλεκτικής έκδοσης μοντέλο της μηχανής Siemenes Vectron στην εμφάνιση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΟΣΕ κυκλοφορεί ένα εντελώς ιδιαίτερο συλλεκτικό κομμάτι ηλεκτρομηχανής

Με την ντηζελομηχανή ελιγμών V60 στα χρώματα του ΟΣΕ το HMC (Hellenic Märklin   Club) και η Märklin ήδη από το 2016 προκάλεσαν σάλο!  Τώρα έρχεται ένα άλλο αποκλειστικό μοντέλο με την ... φορεσιά του ΟΣΕ.  Η Vectron της Siemens δεν τρέχει ακόμη στο ελληνικό δίκτυο.
Ωστόσο ο ΟΣΕ έχει συλλέξει πολλές καλές εμπειρίες με ηλεκτρομηχανές της Siemens. Ήδη από το 1997 ο ΟΣΕ έθεσε σε κυκλοφορία στο δίκτυό του την  Siemens EuroSprinter ES64, την πρόδρομο της σημερινής Vectron και μάλιστα ως κύρια ηλεκτρομηχανή μεγάλων αποστάσεων.  Έτσι μπορεί κάποιος να σκεφθεί ότι ο ΟΣΕ πιθανόν να εντάξει στο σιδηροδρομικό του στόλο την Vectron που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στην έκθεση Ιnno Trans του Βερολίνου το 2010 και εξελίχθηκε διεθνώς σε μια άκρως επιτυχημένη οικογένεια ηλεκτρομηχανών και ντηζελομηχανών.  
Οι δύο συλλεκτικές εκδόσεις των μοντέλων με κωδικούς 36190.001 και 36190.002 βασίζονται στην στάνταρτ έκδοση της   Vectron (36190) και εμφανίζονται στον λευκό-μπλε-κόκκινο χρωματισμό στον οποίο κυκλοφορούν την εποχή VI οι ηλεκτρομηχανές του ΟΣΕ.  Η μηχανή κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις με αριθμήσεις  130010 για το μηχανοστάσιο Θεσσαλονίκης και 130009 για το μηχανοστάσιο Αθήνας (ΜΑΙ).  Και οι δύο εκδόσεις είναι περιορισμένες σε μόλις 250 τεμάχια.  Κάθε μηχανή διαθέτει μηχανικά ανοιγόμενους παντογράφους, decoder mfx με 16 ψηφιακές λειτουργίες μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται και ελληνική ραδιοεπικοινωνία καθώς και αναγγελίες σταθμών και συνοδεύονται από αριθμημένο πιστοποιητικό.  Ένα υπέροχο σουβενίρ για τους ενθουσιώδεις τρενομοντελιστές της Ελλάδας και μια μοναδική καινοτομία για την πρώτη ελληνική ηλεκτρομηχανή από την Märklin. 
Märklin 36190.001_002

Anniversary Set Vectron OSE 4x4
Επετειακό Σετ Vectron ΟΣΕ 4x4


märklin 36190.001 & 36190.002

Τιμή HMC: 499,90€

Επωφεληθείτε από το Black Week και αποκτήστε τις πρώτες ελληνικές ηλεκτρομηχανές της Märklin για την Ελλάδα σε τιμές προσφοράς!


Ηλεκτρομηχανές Vectron βαμμένες στα χρώματα του ΟΣΕ εποχής VI
με πλήρη σειρά ήχων, φώτα LED, κίνηση (καθεμία) και στους τέσσερις άξονες, ψηφιακό decoder mfx, κατασκευασμένες σχεδόν εξ ολοκλήρου από χυτό μέταλλο, με 2 χρόνια εγγύηση κατασκευαστή, περιορισμένη σειρά 250 τεμαχίων παγκοσμίως από κάθε αρίθμηση.
Οι μηχανές είναι εφοδιασμένες και με πρωτοτυπικούς ήχους αναγγελίας σταθμού Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και χαρακτηριστικούς ήχους ραδιοεπικοινωνίας Σταθμαρχείων και Μηχανοδηγών.
Η μηχανή 36190.001 φέρει αρίθμηση 130.010 με Έδρα: Θεσσαλονίκη
Η μηχανή 36190.002 φέρει αρίθμηση 130.009 με Έδρα: MAI (Μηχανοστάστιο Αγίου Ιωάννη Ρέντη)
Και οι δύο μηχανές συνδυάζονται σε διπλή έλξη δημιουργώντας ένα σύστημα κίνησης 4x4 με κίνηση συνολικά σε 8 άξονες που αρκεί για να κινήσει με ευχέρεια συρμούς αποτελούμενους από 16 και πλέον εμπορευματικά βαγόνια.