Η Vectron σε παραγωγή!

Posted by kosser 23/09/2017 0 Comment(s)

Η Vectron ΟΣΕ είναι πλέον σε παραγωγή!  Το HMC είχε την ευκαιρία, κατά την επίσκεψή του στην ΙΜΑ 2017 να δει ιδίοις όμμασι την παραγωγή της μηχανής στο εργοστάσιο.  Βιαστείτε και επιβεβαιώστε τις παραγγελίες σας έως 31/10/2017.

To HMC πρωτοτυπεί και προτείνει ...
View this email in your browser

Η Vectron ΟΣΕ σε παραγωγή

Η ελληνική ηλεκτρομηχανή της Märklin αποκλειστικά για το HMC και την Ελλάδα μπήκε σε παραγωγή και η προσμονή τελειώνει σε λίγο...

Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Και μάλιστα έφτασε με τον πιο πανηγυρικό και εντυπωσιακό τρόπο που θα μπορούσε να φανταστεί το μυαλό ενός τρενομοντελιστή!  Φανταστείτε να είχατε τη δυνατότητα να δείτε τη μηχανή που σε λίγο θα αποκτήσετε να παράγεται μπροστά στα μάτια σας σε ένα εργοστάσιο με ιστορία 160 χρόνων και μία τεχνογνωσία που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά σε παγκόσμιο επίπεδο!  Αυτήν την τύχη είχαν οι φίλοι του Hellenic märklin Club που συμμετείχαν στο ταξίδι στην ΙΜΑ 2017.  Είδαμε, κατά την περιήγησή μας στο εργοστάσιο της märklin, να κατασκευάζεται μπροστά στα μάτια μας η μηχανή Vectron για την Ελλάδα!
Η μηχανή πλέον έχει μπει στην τελική φάση παραγωγής της και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα φτάσει στην Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.  Ως εκ τούτου το HMC καλεί τους φίλους και τις φίλες του τρενομοντελισμού που έχουν προπαραγγείλει τη μηχανή/ τις μηχανές να καταβάλουν το συντομότερο προκαταβολή αξίας 150€ για την επιβεβαίωση της παραγγελίας τους.
Επειδή η άφιξη των μηχανών θα γίνει τμηματικά, θα τηρηθεί χρονική σειρά προτεραιότητας αντίστοιχη με τη χρονολογική σειρά της κατάθεσης της προκαταβολής.  Επίσης τα αριθμημένα πιστοποιητικά που θα χορηγηθούν συνοδεύοντας την κάθε μηχανή θα αντιστοιχούν αποκλειστικά και μόνο στον αύξοντα αριθμό πληρωμής του πελάτη.  Ζητάμε την κατανόησή σας στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να αποδώσουμε πιστοποιητικά με συγκεκριμένη αρίθμηση κατ' επιθυμία του πελάτη.
Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προκαταβολών για την επιβεβαίωση της παραγγελίας της/των μηχανής/μηχανών είναι η 31 Οκτωβρίου 2017.
Υπενθυμίζουμε ότι η μηχανή εκδίδεται σε δύο εκδόσεις, έκαστη σε 250 τεμάχια με κωδικό προϊόντος 36190.001 και 36190.002.  Η έκδοση 36190.001 με επιγραφές και αρίθμηση με έδρα την Θεσσαλονίκη  και η 36190.002 με επιγραφές και αρίθμηση με έδρα την Αθήνα (ΜΑΙ=Μηχανοστάσιο Αγίου Ιωάννη Ρέντη). Επιπλέον κάθε μία από τις δύο εκδόσεις θα είναι εφοδιασμένη με ήχους αναγγελίας σταθμού και ραδιοεπικοινωνίας ξεχωριστούς για την Αθήνα και για τη Θεσσαλονίκη!!!
Τούτο σημαίνει ότι οι μηχανές, αν και θα έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά εντούτοις θα διαφοροποιούνται τόσο στην αρίθμηση και τις επιγραφές, όσο και στα εξειδικευμένα ηχητικά χαρακτηριστικά τους.  Επίσης θα είναι συσκευασμένες σε συσκευασίες που θα φέρουν τα διαφορετικά διακριτικά αρίθμησης του προϊόντος από το εργοστάσιο της märklin ήτοι τους κωδικούς προϊόντος 36190.001 και 36190.002 και θα συνοδεύονται η καθεμία από το αντίστοιχο αριθμημένο πιστοποιητικό που θα πιστοποιεί ότι η μηχανή είναι μία από τα 250 συνολικά κομμάτια που εκδόθηκαν από την märklin!
Αλλά το HMC έχει καλά νέα και για τους δίγραμμους φίλους του τρενομοντελισμού!  Η Vectron θα διατίθεται και σε εκδόσεις DC (δίγραμμου συστήματος) με ψηφιακό decoder DCC και με όλα τα χαρακτηριστικά της τρίγραμμης έκδοσης στην ίδια ακριβώς τιμή της τρίγραμμης έκδοσης δηλαδή στα 249,95€!  Ο κωδικός του προιόντος είναι 36190.001T και 36190.002Τ και μπορούν από σήμερα κιόλας να παραγγελθούν μέσω του ηλεκτρονικού μας καταστήματος www.marklin.gr.  Η μηχανή, εφόσον είναι εφοδιασμένη με decoder DCC μπορεί να παίξει σε όλα τα δίγραμμα ψηφιακά συστήματα όπως EcoS (ESU), z21 και Multimaus (Roco), SmartControl (PIKO), Uhlenbrock κ.ο.κ. 
O κύκλος της χύτευσης των μεταλλικών μερών όπως απεικονίζεται στο χυτήριο του εργοστασίου.  Το καλούπι, ευρισκόμενο σε θερμοκρασία 150-200 βαθμών Κελσίου υποδέχεται το τηγμένο μέταλλο (θερμοκρασίας 400 βαθμών Κελσίου).  Το καλούπι βρίσκεται υπό πίεση 25-125 τόνων.  Το εισερχόμενο, στο κλειστό καλούπι,  με ταχύτητα περίπου 200 km/h,  τήγμα μετάλλου μορφοποιείται στην ακριβή μορφή του καλουπιού και αφήνεται να ψυχθεί στους 250 βαθμούς Κελσίου (θερμοκρασία στην οποία η φόρμα του μετάλλου είναι πλέον σταθερή).  Η αναπτυσσόμενη μέσα στο καλούπι, κατά τη διάρκεια της χύτευσης πίεση ανέρχεται στα 1000 bar (1000 ατμόσφαιρες σε σχέση με το 1 bar της συνήθους ατμοσφαιρικής πίεσης). Στη συνέχεια το καλούπι ανοίγει και η έτοιμη μεταλλική φόρμα αφαιρείται με ένα μηχανικό χέρι και τοποθετείται στον ταινιομεταφορέα που οδηγεί τη μεταλλική φόρμα στον ποιοτικό έλεγχο.
Οι μορφοποιημένες "χελώνες" της Vectron πάνω στην ταινία μεταφοράς στο τμήμα χύτευσης, έχουν μόλις εξέλθει από το καλούπι και έχουν ψυχθεί ώστε να μπορούν να πιαστούν από τους χειριστές
Η κάμερα του HMC απαθανατίζει τον χειρωνακτικό καθαρισμό των μορφοποιημένων χελωνών με το κέλυφος της Vectron από τα περιττά στοιχεία πριν τα μεταλλικά κελύφη οδηγηθούν στην αυτόματη μηχανή λείανσης.
Το κέλυφος από χυτό μέταλλο της Vectron απαθανατίζεται στο τμήμα χύτευσης του εργοστασίου της märklin για χάρη των επισκεπτών του Hellenic märklin Club
ΒΙΝΤΕΟ:  To μεταλλικό κέλυφος της Vectron λειαίνεται στην αυτόματη μηχανή λείανσης μετά την έξοδό του από το καλούπι χύτευσης.
Καλούπι χύτευσης για παραγωγή λέβητα μηχανής κλίμακας Ζ (1:220).
Το μεταλλικό κέλυφος στη συνέχεια τοποθετείται στην αυτόματη μηχανή που τρέχει πρόγραμμα CNC για να γίνουν τρύπες στο κέλυφος, στα σημεία εκείνα, όπου στη φάση της συναρμολόγησης της μηχανής θα τοποθετηθούν τα διάφορα διακοσμητικά στοιχεία της μηχανής όπως παντογράφοι, χερούλια, υαλοκαθαριστήρες, λάστιχα φρένων κλπ. (στη μηχανή την ώρα της φωτογράφισης βρισκόταν το μεταλλικό κέλυφος ατμομηχανής κλίμακας Ζ!)
Οι Vectron στο τμήμα παθητικοποίησης!  Η παθητικοποίηση είναι μια διαδικασία επεξεργασίας της μεταλλικής επιφάνειας με χημικές ουσίες που σαν σκοπό έχει την προετοιμασία της μεταλλικής επιφάνειας ώστε να μπορέσει να δεχθεί και να συγκρατήσει το χρώμα όταν σε επόμενο στάδιο γίνει η βαφή.  Κάτι σαν το κοινώς λεγόμενο "αστάρωμα". 
Μετά την παθητικοποίηση η μεταλλική επιφάνεια που είναι έτοιμη για το βάψιμο αποκτά μια σκούρα γκρι ματ απόχρωση (μεταλλικά μέρη στο κέντρο της φωτογραφίας) που τη διακρίνει από τη λαμπερή ανοικτή γκρι απόχρωση των μη παθητικοποιημένων μεταλλικών μερών (μεταλλικά μέρη στα αριστερά της φωτογραφίας)
Πριν από τη δική μας Vectron, δύο άλλες Vectron, μία για τους DB και η επετειακή για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της märklin  έχουν λάβει θέση στο τμήμα χρώσης.
 
Εικόνα 1: Απεικόνιση κατασκευαστικών προσχεδίων μηχανής.

märklin   36190.001   
märklin   36190.002     
märklin   36190.001Τ (Trix Version)